Alex Stanciu

Alex STANCIU logo white shadow
Nu există prea mult când vorbim de exerciții fizice!

Nu există prea mult când vorbim de exerciții fizice!

NU EXISTĂ PREA MULT CÂND VORBIM DE EXERCIȚII FIZICE SAU FITNESS.

ASTA NE INDICĂ UN STUDIU PE TERMEN LUNG DE ULTIMĂ ORĂ EFECTUAT PE UN LOT DE 120.000 DE PACIENȚI.

Prea mult dintr-un singur lucru bun poate fi cu siguranță rău pentru noi. Însă un studiu de ultimă oră publicat în JAMA Network Open sugerează că exercițiul fizic este o excepție clară de la regulă.

S-a constatat că orice nivel de fitness cardiovascular – inclusiv cel de la sportivii de elită – este legat de longevitate și supraviețuire.

Să spunem ca exercițiul fizic este un panaceu universal pentru sănătatea noastră sună cam pompos cu siguranță. În ultimii ani, există, de fapt, dovezi că sportivii de elită și alți atleți de performanță ar putea, în mod paradoxal, să fie expuși unui risc mai mare de anumite afecțiuni cardiace decât o persoană obișnuită. De la bătăile neregulate ale inimii, artere înfundate și valvele inimii îngroșate. Iar aceste condiții ar putea ridica apoi riscul unui atlet de moarte subită cardiacă sau alte probleme cardiace.

Pe baza acestor dovezi, unii cercetători au susținut că efectele negative ale exercițiului fizic au o curbă U, unde prea puțin și prea mult pot dăuna inimii și ne pot scurta viața. O mare parte din cercetările anterioare s-au bazat pe datele auto-raportate, totuși, s-au analizat doar rezultatele pe termen scurt ale sănătății, spun autorii din studiul actual.

Prin urmare, pentru studiul lor, au decis să analizeze date pe termen lung din propriul centru medical, Clinica Cleveland.

Ei au analizat mai mult de 120.000 de pacienți (vârsta medie a acestora fiind de 53 de ani) care au efectuat un test de alergare la clinică în perioada 1994 – 2014.

Rezultatele testelor au oferit cercetătorilor o măsură obiectivă a nivelului de fitness al fiecărei persoane în parte. Apoi, folosind securitatea socială și înregistrările medicale, au urmărit dacă și când pacienții au murit.

Până la sfârșitul anului 2017, aproximativ 13.500 de oameni au murit. Autorii studiului au descoperit că persoanele cu nivel de fitness cel mai ridicat, aveau cea mai mare speranță de viață.

Aceste constatări subliniază importanța exercițiului fizic și a fitness-ului pentru sanatate au spus autorii studiului. Exercițiile fizice sunt elixir de tinerețe !

SPORTIVII DE ELITĂ DIN CADRUL STUDIULUI AU TRĂIT MAI MULT DECÂT TOȚI CEILALȚI, ÎN MEDIE.

Sportivii de elită din cadrul studiului în comparație cu persoanele cu cel mai scazut nivel de fitness au avut o reducere de 80% a riscului de mortalitate. Iar efectele pe care le au exercițile de elită au fost deosebit de terapeutice la persoanele în vârstă și la cei cu tensiune arterială crescută. Dar asta nu înseamnă că exercițiul este numai pentru oamenii care speră să câștige un maraton.

 

Alte cercetări au constatat că orice cantitate de exerciții fizice făcute în mod regulat vă va ajuta pe termen lung, nu doar pentru a vă prelungi viața, ci pentru a îmbunătăți calitatea ei. Iar în studiul actual, chiar și persoanele cu un nivel inferior al fitness-ului, adică cei care mergeau la sala sau făceau mișcare de 3 ori pe săptămână au avut o speranță de viață net superioară celor care nu făceau nici un fel de exerciții.

Deci da! Concluzia studiului ne spune clar că există o excepție de la regula că „ce-i mult strică”.

Această excepție este exercițiul fizic pe care îl putem face oriunde, oricând și oricât, cu cât mai mult cu atât mai bine, dar raportat la nivelul de fitness, somn, alimentație și vârstă al fiecăruia.

ANTRENEAZĂ-TE ORIUNDE!

Referințe:

  1. www.jamanetwork.com
  2. www.sciencedaily.com
  3. Journal of Science and Medicine in Sport
  4. Mayo Foundation for Medical Education and Research