Alex Stanciu

Alex STANCIU logo white shadow
Anxietate, depresie, ADHD și autism

Anxietate, depresie, ADHD și autism

 

ANXIETATEA, DEPRESIA, ADHD-UL ȘI AUTISMUL ÎȘI AU CAUZELE ÎN INTESTIN ȘI NU ÎN CREIERUL TĂU.

UNIVERSITATEA MCMASTER

Pentru prima dată, cercetătorii de la Universitatea McMaster au dovezi concludente că bacteriile care locuiesc în intestin au influență chimică asupra creierului și comportamentului. Constatările sunt importante deoarece mai multe tipuri de boli gastro-intestinale, inclusiv sindromul intestinului iritabil, sunt frecvent asociate cu anxietate sau depresia. În plus, unele tulburări psihice, cum ar fi autismul sau ADHD-ul pot fi asociate cu un conținut anormal de bacterii în intestin.

EXPERIMENT REMARCABIL

Cercetătorii din Finlanda au făcut un experiment remarcabil pe termen lung pentru a încerca să găsească legătura dintre autism, ADHD și microbioterapie. Ei au împărțit în două grupuri și tratat șaptezeci și cinci de copii între 0 și 6 luni cu un probiotic (Lactobacillus rhamnosus) sau cu un placebo, apoi au urmarit copiii timp de 13 ani.

La sfârșitul studiului, 0% din copii grupului ce s-a administrat probioticulau avut un diagnostic de ADHD sau autism, in timp ce 17% dintre copiii din grupul placebo au avut acest diagnostic.

Pentru fiecare persoană, intestinul găzduiește aproximativ 1000 de trilioane de bacterii, flora noastră bacteriană ce trăiește în armonie cu noi. Aceste bacterii îndeplinesc o serie de funcții vitale pentru sănătate: ajută la absorția nutrienților din alimente, protejează împotriva infecțiilor și furnizează nutriție celulelor din intestin, metabolizează radiațiile electro-magnetice și le elimină. Dar în momentul când această armonie este întreruptă din diferite cauze apar condiții care pun în pericol viața, cum ar fi colita indusă de antibiotice de la infecția cu un „superbug”  Clostridium difficile. Lucrând cu șoareci adulți sănătoși, cercetătorii au arătat că perturbarea conținutului bacterian normal al intestinului cu antibiotice produce modificări în comportamentul șoarecilor astfel incât devin anxioși. Această schimbare a fost însoțită de o creștere a factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), care este legat de depresie și anxietate.

Probioticele reprezintă un real ajutor pentru pacienții cu anxietate, depresie, ADHD și autism.

LACTOBACILLUS CREȘTE PRODUCȚIA GABA ȘI SERATONINĂ.

Mai multe tulpini de specii de Lactobacillus au demonstrat că acționează ca antidepresive și ameliorează simptomele de anxietate și depresie. Un motiv pentru acest efect antidepresiv este că bacteriile Lactobacillus produc un neurotransmițător inhibitor în sistemul nervos cunoscut sub numele de GABA.

Pe lângă probiotice ar trebui sa eliminăm din alimentație glutenul, cazeina și zahărul. Regimul alimentar va fi diversificat cu un conținut bogat de prebiotice din fructe și legumegrăsimi sănătoase in cantitate mică dar și proteine de calitate.

TOP PROBIOTICE RECOMANDATE:

 • BIOFERMENT

 • EM-X GOLD

 • NECTAR

 • KEFIR

 • OȚET DE MERE

 • VARZĂ MURATĂ

 • HIDROMEL

 • REJUVELEAC

 • POLEN CRUD

 • KIMCHI

 • NATTO

 • KOMBUCHA

 • TEMPH

 • MISO

REFERINȚE:

1. Medical Xpress

2. Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve Bravo JA, et al. Proc Natl Acad Sci USA. 2011

3. Microbial Endocrinology in the Microbiome-Gut-Brain Axis: How Bacterial Production and Utilization of Neurochemicals Influence Behavior. Lyte M. PLoS Pathog. 2013

4. Effects of konjac gluconmannan hydrolysates on the gut microflora of mice. Nut & Food Sci. Elamir AA. 2008

5. Meschino Health: Prebiotics (FOS And Other Oligosaccharides): A More Reliable Method To Increase The Gut Friendly Bacteria