Alex Stanciu

Alex STANCIU logo white shadow
Dieta Polifenolică – Secretul Tinereții

Dieta Polifenolică – Secretul Tinereții

DIETA POLIFENOLICĂ

Pentru o lungă perioadă de timp, nutriționiști ne-au spus că avem nevoie de 4 până la 6 porții de fructe și legume pe zi pentru a rămâne sănătoși. Apoi, câțiva ani mai târziu, aceștia au schimbat numărul la 10 porții pe zi.

Destul de recent, unii dintre nutriționști au spus că într-o dietă echilibrată cele 4 porții de fructe și legume pe zi ar fi suficiente pentru a ne asigura aportul optim de vitamine si minerale.

Dar aici nu este vorba de numărul de fructe sau de legume și nici măcar de vitaminele pe care acestea le conțin ci despre alte componente cu proprietăti excepționale pentru organism și anume POLIFENOLII.

 

Știți când cineva vă spune că fructele, legumele sau plantele au efecte antiinflamatorii ?

Sau că luptă împotriva cancerului ?

Sau că stabilizează zahărul din sânge, îmbunătățesc metabolismul grăsimilor, tratează bolile cardiovasculare, previn boala Alzheimer sau îmbunătățesc eficiența bacteriilor din sistemul digestiv?

În funcție de sursă, există între 500 și 8000 de polifenoli și au în mod individual dar și colectiv efecte uimitoare asupra organismului.

Polifenolii sunt compuşi fitochimici ce se găsesc în cantităţi mari în fructe, legume, seminţe, cereale şi flori. Caracteristicile biologice ale polifenolilor includ proprietăţile antioxidante anticancerigene şi efectele antiinflamatorii .

ACȚIUNILE POLIFENOLILOR ÎN ORGANISM SUNT COMPLEXE ŞI PUŢIN CUNOSCUTE.

Unul dintre cele mai importante mecanisme este activitatea antioxidantă prin reducerea producţiei de radicali liberi şi a proceselor de peroxidare lipidică, în special la nivelul membranelor celulare, ceea ce oferă protecţie întregii celule.

Un alt mecanism de acţiune a polifenolilor este blocarea toxinelor şi a radicalilor liberi prin inhibiţie competitivă pentru unii receptori din membrana celulară.

Există un interes sporit pentru studiul acestor compuşi, în literatura medicală deoarece polifenolii de origine vegetală ar putea reprezenta o sursă nouă de substanţe antimicrobiene cu eficiență sporită împotriva agenţilor patogeni rezistenţi la antibiotice.

Totul se datorează polifenolilor. Și da, fructele și legumele conțin o mulțime, dar ele nu sunt singurele grupuri de alimente care le conțin.

Studiile epidemiologice au demonstrat o asociere inversă între riscul de boli cronice (cancer, afecţiuni cardiovasculare şi neurodegenerative, diabet sau osteoporoză) şi o alimentaţie bogată în polifenoli.

Principala problemă pe care o manifestă cancerul respectiv celula canceroasă este refuzul morții, astfel ea reușește să scape de apoptoza celulară.

Studii recente demonstrează eficacitatea polifenolilor din ceaiul verde în „arestarea” celulelor canceroase și inducerea apoptozei celulare în diferite tipuri de cancer.

CLASELE DE POLIFENOLI

Există patru categorii mari de polifenoli:

1. Stilbeni: Resveratrolul este stilben. Acesta se găsesește frecvent în strugurii negri, afine, coacăze, mure negre.

2. Acid fenolic: Acest tip se găsește în, ceaiuri de plante, cireșe, cacao.

3. Flavonoide: Cea mai mare clasă de polifenoli. Se găsesc în ceai verde, leguminoase și majoritatea fructelor și legumelor.

4. Lignani: Acestea se găsesc în semințele de in, alge, cereale, leguminoase, cereale diverse și diverse fructe și legume.

PENTRU O SĂNĂTATE OPTIMĂ, AR TREBUI SĂ CONSUMAȚI REPREZENTANȚI AI TUTUROR ACESTOR GRUPURI DE POLIFENOLI. DIVERSITATEA ALIMENTELOR CU POLIFENOLI DIFERIȚI ÎN CONCENTRAȚII DIFERITE. PROBABIL CĂ NU EXISTĂ UN SINGUR ALIMENT CARE SĂ AIBĂ CANTITĂȚI OPTIME DIN TOATE ACESTEA. DE ACEEA TREBUIE SĂ NE DIVERSIFICĂM ALIMENTAȚIA.

TREBUIE SĂ NE CONCENTRĂM MAI PUȚIN PE NUMĂRAREA PORȚIILOR DE FRUCTE ȘI LEGUME ȘI SĂ PUNEM MAI MULT ACCENT PE NUMĂRAREA GRUPURILOR DE ALIMENTE CARE CONȚIN CANTITĂȚI MARI ȘI DIFERITE TIPURI DE POLIFENOLI.

Iată grupurile de alimente „polifenolice”, împreună cu unii reprezentanți ai acestui grup alimentar:

 • Legume – anghinare, rubarbă, ceapă, varza roșie, roșii, praz, zucchini, țelină, kale, măsline.
 • Fructe – mere, caise, prune, pere, struguri, cireșe (cu cât fructele sunt mai întunecate, cu atât mai mult conținutul de polifenoli).
 • Cereale integrale – hrișcă, quinoa, orez salbatic, orz.
 • Nuci, semințe, leguminoase – fasole neagră, linte, pecan, migdale, nuci, semințe de in, castane.
 • Uleuri – ulei de măsline, ulei de susan,  ulei cocos.
 • Băuturi – hidromel, rooibos, ceai verde, must, kombucha.
 • Produse apicole – polen, propolis, pastură, miere.
 • Condimente – oregano, rozmarin, cuișoare, anason, șofran, cimbru, busuioc, curry, ghimbir, chimen, scorțișoară.

 

REFERINȚE:

  • > Green Tea Polyphenols: Nutraceuticals of Modern Life Lekh R. Juneja, Mahendra P. Kapoor, Tsutomu Okubo, Theertham
  • > Secrets of Self-Healing: Harness Nature’s Power to Heal Common Ailments … De Maoshing Ni
  • The Immortal Diet