Antrenamentul de forță nu construiește doar mușchi – ajută și în lupta împotriva depresiei, conform ultimelor cercetări
-
Antrenamentul de forță, poate reduce simptomele depresiei, potrivit unei noi meta-analize a studiilor.
-
Exercițiile fizice sunt la fel de eficace în tratarea depresiei ca tratamentul medicamentos, potrivit cercetării.
-
Această constatare oferă profesioniștilor din domeniul medical un nou mod de a lupta împotriva depresiei, pe lângă tratamentl alopat, pacientului să îi fie prescrise și exercițiile fizice respectiv antrenamentul cu greutăți.
Exercițiile fizice au beneficii uriașe pentru sănătatea mintală. Cercetătorii știu de ceva timp că exercițiile aerobice ar putea reduce semnificativ simptomele depresiei fără nici un efect secundar negativ asociat cu unele medicamente. Acum, într-o revizuire a studiilor publicate recent în jurnalul JAMA Psychiatry, cercetatorii spun că antrenamentul cu greutăți poate ajuta, de asemenea în tratamentul depresiei. Din analiza lor, antrenamentul cu greutăți funcționeză la fel de bine ca exercițiile aerobice.
Aceasta este o constatare semnificativă, deoarece este prima analiză sistematică a studiilor de înaltă calitate care evaluează efectele antrenamentului cu greutăți asupra depresiei.
Constatarea vine, de asemenea, la un moment important. Rata depresiei în cadrul populației este în creștere. Începând cu 2013, diagnosticele majore de depresie au crescut cu 33%, înregistrând creșteri și mai mari pentru adolescenți. Dintre toate condițiile care afectează omul, depresia are cel mai mare impact asupra sănătății generale, după hipertensiune.
Forța de a deveni mai puternic
Antrenamentul cu greutăți – adesea numit antrenament de forță – include exerciții de ridicarea greutăților(gantere, kettlebell, haltere) sau cu greutatea corporală(flotări, genuflexiuni, tracțiuni).
Știm deja că antrenametul cu greutăți te va face mai puternic, vei construi masă musculară, îți vei îmbunătăți rezistența și puterea. Există, de asemenea, dovezi bune că exercițiile cu greutăți pot reduce anxietatea. Dar oamenii de știință nu știau daca acest tip de antrenament ar putea reduce și simptomele depresiei în același fel cum o fac exercițiile aerobice. Astfel, echipa din spatele studiului a analizat date din 33 de studii clinice randomizate, cu un număr total de 1877 de participanți. Ei au descoperit că, în general, antrenamentul cu greutăți este asociat cu o reducere semnificativă a simptomelor depresive. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru persoanele ale căror simptome de depresie au fost ușoare sau moderate clinic.
Exercițiile cu greutăți au ajutat la reducerea simptomelor depresiei indiferent dacă participanții la studiu au crescut sau nu în masă musculară sau în forță și a funcționat indiferent de cât de sănătoși erau oamenii atunci cand au început antrenamentul de rezistență.