Skip to content
Search
  • GO
  • Video
    • Master Detox
    • Recuperare Medicală
    • Nutriție
    • 4 Secrete pentru Abdomen
    • Fitness Grup
    • Full Body Training
    • Metoda Wim Hof
    • Yoga
  • Blog
  • Coaching
  • Search

Alex Stanciu

Alex STANCIU logo white shadow
slide_00
slide_03
slide_01
slide_04
Combate depresia prin antrenamentul cu greutăți

Combate depresia prin antrenamentul cu greutăți

May 26, 2019May 24, 2019 by Alex Stanciu

Antrenamentul de forță nu construiește doar mușchi – ajută și în lupta împotriva depresiei, conform ultimelor cercetări

  • Antrenamentul de forță, poate reduce simptomele depresiei, potrivit unei noi meta-analize a studiilor.

  • Exercițiile fizice sunt la fel de eficace în tratarea depresiei ca tratamentul medicamentos, potrivit cercetării.

  • Această constatare oferă profesioniștilor din domeniul medical un nou mod de a lupta împotriva depresiei, pe lângă tratamentl alopat, pacientului să îi fie prescrise și exercițiile fizice respectiv antrenamentul cu greutăți.

Exercițiile fizice au beneficii uriașe pentru sănătatea mintală. Cercetătorii știu de ceva timp că exercițiile aerobice ar putea reduce semnificativ simptomele depresiei fără nici un efect secundar negativ asociat cu unele medicamente. Acum, într-o revizuire a studiilor publicate recent în jurnalul JAMA Psychiatry, cercetatorii spun că antrenamentul cu greutăți poate ajuta, de asemenea în tratamentul depresiei. Din analiza lor, antrenamentul cu greutăți funcționeză la fel de bine ca exercițiile aerobice.

Aceasta este o constatare semnificativă, deoarece este prima analiză sistematică a studiilor de înaltă calitate care evaluează efectele antrenamentului cu greutăți asupra depresiei. 

Constatarea vine, de asemenea, la un moment important. Rata depresiei în cadrul populației este în creștere. Începând cu 2013, diagnosticele majore de depresie au crescut cu 33%, înregistrând creșteri și mai mari pentru adolescenți. Dintre toate condițiile care afectează omul, depresia are cel mai mare impact asupra sănătății generale, după hipertensiune.

Forța de a deveni mai puternic

Antrenamentul cu greutăți – adesea numit antrenament de forță – include exerciții de ridicarea greutăților(gantere, kettlebell, haltere) sau cu greutatea corporală(flotări, genuflexiuni, tracțiuni).

Știm deja că antrenametul cu greutăți te va face mai puternic, vei construi masă musculară, îți vei îmbunătăți rezistența și puterea. Există, de asemenea, dovezi bune că exercițiile cu greutăți pot reduce anxietatea. Dar oamenii de știință nu știau daca acest tip de antrenament ar putea reduce și simptomele depresiei în același fel cum o fac exercițiile aerobice. Astfel, echipa din spatele studiului a analizat date din 33 de studii clinice randomizate, cu un număr total de 1877 de participanți. Ei au descoperit că, în general, antrenamentul cu greutăți este asociat cu o reducere semnificativă a simptomelor depresive. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru persoanele ale căror simptome de depresie au fost ușoare sau moderate clinic. 

Exercițiile cu greutăți au ajutat la reducerea simptomelor depresiei indiferent dacă participanții la studiu au crescut sau nu în masă musculară sau în forță și a funcționat indiferent de cât de sănătoși erau oamenii atunci cand au început antrenamentul de rezistență.

Cercetatorii au analizat de asemenea studii care au comparat efectele antrenamentului cu greutăți și antrenamentul aerobic în rândul persoanelor cu depresie și au constatat că ambele au fost la fel de eficiente.

Un efect important

Mișcare în sine este suficientă pentru a ajuta la combaterea simptomelor de depresie, indiferent de tipul de activitate pe care o faceți. Depresia afectează mai mult de 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Cheltuielile pentru tratamentele celor în cauză se ridică la aproximativ 118 miliarde USD anual.

Depresia este asociată puternic și cu alte afecțiuni ce pun în pericol sănătatea, inclusiv cu un risc crescut de boli cardiovasculare, de alzheimer, diabet de tip 2 și de deces. Studiile spun că persoanele cu depresie majoră sunt cu aproximativ 30% mai puțin sănătoase decât persoanele fără diagnostic, ceea ce se traduce printr-o pierdere de 10 ani a speranței de viață.

Medicamentele pentru depresie funcționează la unele persoane dar nu la toate iar tratamentul poate fi costisitor. Exercițiul fizic este, prin urmare, o componentă remarcabilă a arsenalului tratamentelor împotriva depresiei.

Pe lângă faptul că nu are efecte secundare negative în același timp reduce șansele unei persoane de a suferi de boli cardiovasculare, principala cauză a decesului în lume și principala cauză a decesului, persoanelor cu tulburări depresive majore.

Antrenamentul cu greutății sau antrenamentul aerobic nu vindecă în mod automat depresia însă această formă de terapie te va ajuta și îți va îmbunătății calitatea vieții.

Dacă doriți să achiziționați echipamente de calitate kettlebell, gantere, haltere vă recomand mărcile Decathlon 

Referințe

  1. JAMA Psychiatry
  2. Blue Cross Blue Shield Association. 
  3. Springer Link

Categories Uncategorized
Post navigation
TOP 10 Sfaturi de nutriție pentru femei
10 Beneficii ale mersului

Vitruvia Medica SRL-D | Alex STANCIU FT, TN, PC /
+40 761 635 492 / Grigore Mora 19 – București, România

© 2021 Alex Stanciu • Powered by GeneratePress
Scroll back to top
Acest website folosește atât cookie-uri proprii, cât şi de la terţi, pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia.
Accept Nu accept Citește
Cookies si Confidentialitate