Alex Stanciu

Alex STANCIU logo white shadow
Sedentarismul mai nociv decât fumatul

Sedentarismul mai nociv decât fumatul

  • Un nou studiu legat de exercițiul fizic a apărut în revista JAMA Network Open
  • Rezultatele au fost bazate pe 122 007 de pacienți testați pe parcursul a 23 de ani
  • Cei care au picat testul de alergare pe bandă au aproape aceleași riscuri pentru sănătate, că cei care suferă de insuficiență renală și sunt la dializă
  • Cercetatorii au descoperit că toate persoanele ce au participat la studiu indiferent de vârstă au scăzut riscurile de mortalitate, atunci când au efectuat în mod regulat exerciții fizice, însă femeile au avut un beneficiu puțin mai mare decât bărbații.

Cu toții am auzit că exercițiile fizice prelungesc viața și îmbunătățesc calitatea ei.

Un nou studiu, merge cu un pas mai departe, constatând că un stil de viață sedentar este mai rău pentru sănătatea ta decât fumatul, diabetul și chiar bolile de inimă. Doctorul Wael Jaber, un cardiolog de la Clinica Cleveland și autor al studiului, a numit aceste rezultate “extrem de surprinzătoare“.

“Fiind neputincios pe o bandă de alergat sau lipsit de putere în a executa exerciții fizice, are un prognostic mai rău, ca și procent de mortalitate, decât a fi hipertensiv, diabetic sau fumător, declară Dr. Wael Jaber pentru CNN. “

Jaber a spus că cercetătorii trebuie să transmită aceste riscuri pentru populația generală. A fi incapabil să execuții anumite exerciții fizice simple, reprezintă un factor de risc al mortalității la fel de mare ca hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și fumatul – dacă nu chiar mai mare decât toate.

Această lipsă a exercițiilor fizice din viața unei persoane, acest sedentarism, ar trebui tratat ca o afecțiune ca oricare alta cu o rețetă, iar remediul se numește exercițiu fizic.

Cercetatorii au studiat retrospectiv 122 007 de pacienți care au dat teste de alergare la Clinica Cleveland, între 1 ianuarie 1991 și 31 decembrie 2014, pentru a măsura toate cauzele de mortalitatea raportându-se la beneficiile exercițiilor fizice. Cei care au făcut cele mai puține exerciții fizice aveau cel mai mare procent al mortalității aceștia reprezentau 12% dintre participanți.

Bolile cardiovasculare și diabetul zaharat sunt cele mai “scumpe” boli din lume. Sumele cheltuite pentru tratarea acestor boli și a complicațiilor la ora actuală sunt colosale.

În loc de a plăti sume uriașe pentru tratamentul bolilor, ar trebui să încurajam pacienții și comunitățile noastre să fie active și să facă exerciții fizice zilnic. Cea mai mare revelație din cercetarea doctorului Jordan Metzl  este că fitness-ul conduce la o viață mai lungă.

Cercetătorii au fost întotdeauna îngrijorați de faptul că ultramaratoniștii sau persoanele super fit care trăiesc pentru sport ar putea avea un risc mai mare de deces, dar studiul a constatat că nu este cazul. “Nu există un nivel de exercițiu sau de fitness care să te expună riscului”, a spus Jordan Metzl. “Putem vedea din studiu că și cei care se expun la condiții extreme și la eforturi supra-omenești au o mortalitate mai mică decât sedentarii.”

În acest studiu, beneficiile exercițiului fizic au fost observate la toate vârstele și la bărbați și femei, “probabil puțin mai pronunțate la femei”, a spus Jaber. “Indiferent dacă vă aflați la vârsta de 40 de ani sau la 80 de ani, veți beneficia în același mod.”

Știm cu toții că un stil de viață sedentar sau impropriu, prezintă un anumit risc pentru sănătate, dar surprinderea noastră apare când vedem conform studiilor că acest risc este la fel de puternic sau chiar mai puternic decât fumatul, diabetul sau chiar stadiul final al unei bolii.

Ceea ce a făcut ca studiul să fie atât de unic, dincolo de numărul mare de oameni care au participat, a fost că cercetătorii nu se bazau pe spusele paciențiilor pentru raportarea exercițiilor fizice, ci erau testați și evaluați pentru găsirea obiectivă a măsurii reale a ceea ce fac ei acasă.

Comparând pe cei cu un stil de viață sedentar și pe cei cu  performanțe de top, riscul asociat cu moartea este de 500% mai mare în defavoarea sedentarilor.

Dacă comparați riscurile sedentarismului și gradul de mortalitate, riscul este de aproximativ de trei ori mai mare decât cel al fumatului”, a explicat Jaber.

Comparând pe cineva care face exerciții fizice dar nu în  mod regulat, cu cineva care în mod regulat face exerciții fizice, acesta din urmă prezintă un risc cu 390% mai mare de mortalitate.

Nu există o limită sau un plafon când vorbim de beneficiile exercițiilor fizice.

Nu există limită de vârstă care să nu beneficieze de acest medicament universal.

Dr. Satjit Bhusri, un cardiolog de la Spitalul Lenox Hill, care nu a fost implicat în studiu, a spus că acest studiu întărește ceea ce știm. Stilul de viață sedentar, occidental, a condus la o incidență mai mare a bolilor de inimă, iar finalitatea studiului demonstrează că acest proces este reversibil, a explicat el, adăugând că medicii sunt foarte buni la tratarea pacienților care au avut evenimente cardiovasculare, dar ele pot fi prevenite.

Noi oamenii suntem făcuți să mergem, să fugim, să facem exerciții fizice, să ne ridicăm și să ne mișcăm.

Bibilografie

  1. JAMA Network Open
  2. The Exercise Cure