Alex Stanciu

Alex STANCIU logo white shadow
Combate hipotiroidismul subclinic

Combate hipotiroidismul subclinic

Hipotiroidismul subclinic este o afecțiune tiroidiană fără simptomele evidente, însă este un precursor al tiroiditei Hashimoto. Este caracterizat prin creșterea hormonului de stimulare a tiroidei (TSH), în ciuda tiroxinei serice normale (T4)  și apare la 3-8% din populația totală cu o creștere de 3,6 – 7% prevalență la femei. 

Glanda tiroidă este o glandă mică, în formă de fluture, care se află la baza gâtului. Ea produce și stochează hormoni tiroidieni care afectează aproape fiecare celulă din organism. Când glanda tiroidă primește un semnal, numit TSH (hormonul de stimulare a tiroidei), TSH-ul stimulează tiroida, pentru a produce hormonii T3 și T4. Hipotiroidismul subclinic apare când nivelul TSH-ul este ușor crescut, dar T3 și T4 sunt normale.

Deși diagnosticul de hipotiroidism subclinic este oarecum controversat, există și se referă la un TSH de 3 sau mai mult, dar sub 10. Societățile medicale au declarat că tratamentul nu ar trebui aplicat în aceste cazuri, deoarece anumite studii au demonstrat că utilizarea suplimentelor tiroidiene nu a determinat o diferență semnificativă.

Conform cercetărilor de specialitate publicate, un procent de 3 până la 8% din populație are hipotiroidism subclinic. Este comună trecerea de la condiția subclinică la forma completă de hipotiroidism. Un studiu recent demonstrează cum 26,8% din pacienții cu hipotiroidism subclinic au dezvoltat hipotiroidism în decursul a șase ani de la diagnosticarea inițială.

CAUZE

 • Un istoric familial al bolii tiroidiene autoimune, cum ar fi boala lui Hashimoto (o afecțiune autoimună care afectează celulele tiroidei)
 • Leziuni ale tiroidei (de exemplu, dacă au fost îndepărtate anumite țesuturi anormale ale tiroidei în timpul intervenției chirurgicale la nivelul capului și gâtului)
 • Utilizarea terapiei cu iod radioactiv,
 • Tratament pentru hipertiroidism cu medicamente care conțin litiu sau iod.
 • Deficiențe nutriționale, iod, fier, seleniu, zinc și metilfolat. Dacă nu obțineți suficient din aceste substanțe nutritive din alimentația dvs. sau dacă aveți probleme digestive care împiedică absorbția nutrienților, este posibil să fiți deficitari din punct de vedere funcțional, rezultând un T3 scăzut.
 • Hormonii de stres pot interfera cu glanda tiroidă și hormonii tiroidieni, ceea ce duce la hipotiroidism. Hormonii de stres, prin inflamația pe care o produc, pot opri creierul să trimită semnale către tiroidă, pot opri conversia T4 în T3 și pot interfera cu modul în care celulele răspund la T3. 
 • Toxinele din alimentația chimizată, alcoolul în exces, pesticidele, bisfenolul din sticlele de plastic, poluarea electromagnetică, pot întrerupe funcția tiroidiană.

FACTORII DE RISC

O varietate de lucruri cresc șansele de a dezvolta hipotiroidism subclinic. Acestea includ:

 

 • Genul. Un studiu publicat în Endocrinologie și Metabolism a arătat că femeile sunt de două până la cinci ori mai susceptibile de a dezvolta hipotiroidism subclinic decât bărbații. Motivele nu sunt în întregime clare, dar cercetătorii suspectează că hormonul feminin estrogen poate juca un rol în acest sens.
 • Vârsta. TSH-ul tinde să crească odată cu vârsta, făcând hipotiroidismul subclinic mai răspândit la adulții mai în vârstă.
 • Aportul de iod. Hipotiroidismul subclinic tinde să fie mai răspândit la populațiile care consumă cantități insuficiente de iod, un mineral esențial pentru optimizarea funcției tiroidiene . Cu toate acestea, atât o deficiență cât și un aport de iod peste medie poate duce la hipotiroidism subclinic.

SIMPTOMELE HIPOTIROIDISMULUI SUBCLINIC

Deși această condiție aparent nu produce simptome la majoritatea oamenilor, unii vor recunoaște simptome ușoare de hipotiroidism, cum ar fi constipație, oboseală sau creștere în greutate inexplicabilă. De asemenea, s-a sugerat că persoanele cu hipotiroidie subclinică pot avea o incidență mai mare de anxietate, depresie sau tulburări cognitive semnificative.

 • Creștere în greutate
 • Oboseală
 • Slăbiciune
 • Piele uscată
 • Tulburări mintale
 • Căderea părului și părul uscat
 • Constipație
 • Sensibilitate la frig

În afară de riscul dezvoltării în cele din urmă a hipotiroidismului, principala îngrijorare cu hipotiroidismul subclinic este faptul că este asociat cu o incidență crescută a bolilor cardiovasculare. Mai multe studii au arătat acum o asociere între nivelurile ridicate de TSH (mai mari de 10 IU/ml) și dezvoltarea bolii coronariene. Într-o analiză cumulată a mai multor studii clinice care au inclus mai mult de 25 000 de pacienți, hipotiroidismul subclinic a fost asociat cu o incidență crescută a infarctului miocardic și a decesului cardiac.

O altă analiză centralizată a constatat un risc semnificativ crescut de insuficiență cardiacă la pacienții cu hipotiroidism subclinic. Și mai multe studii au asociat hipotiroidismul subclinic cu creșterea nivelului de colesterol.

Diagnostic-Teste de Laborator

Metoda standard de evaluare a tiroidei este de a testa doar TSH-ul. Dacă TSH-ul este mare, creierul simte un nivel scăzut de T3 în sânge, așa că acum „țipă” la tiroidă pentru a produce mai mult. Dacă TSH-ul este scăzut, creierul simte un nivel crescut de T3 în sânge.  

Adevarul este că majoritatea oamenilor se simt cel mai bine atunci când TSH-ul lor este între 1 IU/ml și 2 IU/ml. Majoritatea oamenilor se vor simti rău daca TSH-ul lor este 4 IU/ml, să nu mai vorbim de 8 IU/ml. Cu toate acestea, majoritatea medicilor nu vă vor evalua în continuare funcția tiroidiană până când TSH nu este mai mare de 8 IU/ml . Până atunci, ei vă vor spune că tiroida nu prezintă disfuncții și că nu este nimic în neregulă, eventual se va încerca tratarea simptomelor de oboseală, ceață mentală, probleme digestive, depresie și căderea părului.

Dacă TSH-ul este mai mare de 2 IU/ml, este timpul să obțineți o evaluare suplimentară. Fie găsiți un medic care înțelege fiziologia tiroidei, fie o faceți singuri. 

Teste de laborator pentru tiroidă. O evaluare completă a tiroidei include:

 • TSH
 • T4 liber
 • T3 liber
 • anti-TPO
 • anti-TG

Atunci când TSH este crescut (acest lucru poate însemna mai mult de 2 IU/ml sau chiar mai mult de 8 IU/ml) și T4 liber și T3 liber sunt normale, ne confruntăm cu hipotiroidism subclinic. În această stare, laboratoarele spun că tiroida este în parametri normali conform intervalelor de referință, dar corpul spune altceva. Dacă aveți hipotiroidism subclinic, mulți medici așteaptă până când hipotiroidismul devine clinic.

Referințe

 1. Fundamentals of Medical Physiology by Joel Michael and Sabyasachi Sircar
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3500324
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8180680
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17910527/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1906893
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875017/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664572/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15472181
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3970282/
 10. Villar, H. C. C. E., Saconato, H., Valente, O., & Atallah, Á. N. (2007). Thyroid hormone replacement for subclinical hypothyroidism. The Cochrane Library.
 11. http://jpsionline.com/admin/php/uploads/309_pdf.pdf
 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28829155
 13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20858880