Alex Stanciu

Alex STANCIU logo white shadow
5 beneficii ale utilizării unui foam roller

5 beneficii ale utilizării unui foam roller

 

5 beneficii ale utilizării unui foam roller

Există multe avantaje după utilizarea unui foam roller. Cel mai important fiind efectul benefic al eliberării miofasciale. Descoperirea miofascială nu este un secret în comunitatea de fitness. De fapt, terapeuții și antrenorii folosesc conceptul de eliberare miofascială pentru a trata sportivii și au făcut acest lucru de zeci de ani.

Acum, odată cu apariția rolelor de masaj, sportivii și entuziaștii de fitness își pot îmbunătăți imediat antrenamentele și pot scădea riscul de accidentare. Cel mai bun lucru despre rolele de masaj este că puteți obține multe dintre beneficiile unui terapeut sau maseour chiar în confortul propriei dvs. case cu acest echipament ieftin de antrenament. Dar dacă nu v-am convins încă să incercați acest echipament sau nu sunteți încă sigur dacă să folosiți un foam roller, atunci, mai jos sunt scrise șase beneficii pe care le are foam roller asupra organismului.

Ce este Eliberarea miofascială?

Înainte de a prezenta beneficiile vreau să vorbim puțin despre eliberarea miofascială. Cuvântul  “miofascial” este format din două parti: mio – mușchi și fascia – învelișul acesteia, care înconjoară fiecare mușchi din corpul uman. Fascia are rol de protecție, face legatura între structurile anatomice, participă la schimbul de substanțe nutritive, îndeplinind, ca și sistemul vascular, funcții trofice și de transport. Mușchii și fascia sunt inseparabile una de alta, lucrează împreună și împreună se îmbolnăvesc. Și din această cauză ele ar trebui să fie, de asemenea, tratate împreună. În esență, scopul este de a permite mușchilor contractați să se relaxeze, ceea ce îmbunătățește fluxul sanguin și fluxul de nutrienți în zonă. Efectul va fi că mușchii vor funcționa optim iar riscul accidentărilor va fi redus.

Beneficiile utilizării unui foam roller

1. Creșterea fluxului sanguin

Eliberarea miofascială prin exerciții de rulare și automasaj, prin aplicarea forței asupra mușchilor și a țesutului conjunctiv elimină sângele din țesuturi în prima fază iar în a doua fază țesutul se reîncarcă cu sânge proaspăt.

Sângele transportă substanțe nutritive vitale, cum ar fi oxigenul și glicogenul, la mușchii. Cantitatea mai mare de flux al sângelui conduce la rezultate variate și benefice.

2. Îmbunătățește flexibilitate

Mușchii și țesuturile mai bine hidratate se mișcă și se întind mult mai bine. Aceasta înseamnă că, în timpul antrenamentului, mișcările sunt mai clare, iar mușchii sunt mai puțin probabil supuși unei viitoare accidentări.

3. Scăderea riscului de accidentări

După cum sa menționat anterior, auto-masajul crește circulația în întregul corp. O mai bună circulație înseamnă o gamă mai bună de mișcare și mișcări mai eficiente ale corpului.

În ansamblu, eliberarea miofascială cu ajutorul unui foam roller, reduce șansele de accidentare, deoarece se îmbunătățește coordonarea corpului. Aceasta înseamnă că probabilitatea unei mișcări necorespunzătoare care conduce la accidentări este redusă semnificativ.

Pe de altă parte, dacă se produce o accidentare, tehnicile de auto-masaj pot fi folosite pentru a reduce timpul de recuperare.

4. Timp redus de recuperare

Utilizarea unui foam roller este un mijloc eficient pentru a ajuta sângele încarcat cu oxigen și nutrienți să ajungă în zona vătămată și astfel scade timpul de recuperare între antrenamente. Acest lucru este valabil mai ales după ce antrenamentul a fost finalizat.

După un antrenament, mușchii și articulațiile devin inflamate din cauza acumulării deșeurilor, cum ar fi acidul lactic. Când se efectuează post-antrenament, un masaj acționează pentru a elimina acidul lactic prin recrutarea de sânge proaspăt și substanțe nutritive la grupurile musculare obosite.

Cu cât mușchii epuizați primesc mai rapid nutrienți de care au nevoie pentru recuperare, cu atât mai repede se pot reconstrui.

5. Rezultate mai rapide

Dacă un atlet sau chiar un amator de sport rămâne sănătos, în timp ce poate să-și exercite mai frecvent sportul preferat , atunci datorită continuității va produce în mod inerent rezultate mai rapide. Un foam roller este o soluție simplă pentru o problemă complexă, cu avantaje deosebite pentru practicieni.